2020. június 18., csütörtök

A nagy állatvándorlás

Kelet-Afrikában látható az egyik legelképesztőbb természeti csoda: a közel 1,5 millió zebra és antilop, gnú vándorlása.



A gnúk és a zebrák tökéletes békében élnek egymás mellett, mivel az állatok a fű különböző részeit fogyasztják. A zebrák a magas füvet kedvelik, ők legelik, tapossák le a többi faj számára a sűrű növényzetet, így az utánuk érkezők hozzáférnek a rövidebb szárú növényekhez. Ezen felül az oroszlánokra is veszélyes zebrák bizonyos fokú védelmet jelentenek a gnúk számára.
A gnú csapat vándorlásának időpontját elsősorban az időjárás befolyásolja. Az állatok az esőfelhők vonulását követik, így jutnak mindig friss, zöld táplálékhoz és ivóvízhez. A csorda vándorlása során közel 3000 km-t tesz meg.


Januártól márciusig körülbelül ötszázszázezer gnú borjú látja meg a napvilágot. A borjak a gnúk élőhelyének legdélibb részén, a Ngorongoro fennsík és az Olduvai Gorge füves pusztáin születnek meg. Az újszülöttek rendkívül gyorsan két-három percen belül lábra állnak, és ötperces korukban már képesek együtt vonulni társaikkal, és akár egy oroszlánt is lehagynak.
Márciusban a Serengeti legdélebbi részén megszűnnek az esőzések, a síkságok kiszáradnak, ekkor a hatalmas csorda összegyűlik, és nyugat felé kezd vonulni.


A gnúk útvonalát több folyó is keresztezi. Az év nagy részében ezek vize viszonylag nyugodt, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső következtében felduzzadnak, folyásuk felgyorsulhat, így komoly akadályt képeznek a csorda előtt.
A vándorlás egyik leglátványosabb része, mikor az állatok júliusban átkelnek a Mara folyón.  Legtöbbször egy nyugodt vizű partszakaszt választanak, ahol a túlparton nincs ragadozókat rejtő növényzet, de még így is sok állat megsebesül, vagy belefullad a gyors folyású folyókba. A meredek partokon pedig hemzsegnek a krokodilok, amelyek éves lakomájukra várnak. Azok az állatok, melyek sikeresen átkeltek addig nem folytatják útjukat, amíg a csorda egésze át nem jutott a folyón.


A csorda októberig marad a Masai Mara legelőin. Október végén, amikor délen beköszönt az esős évszak és újra kizöldül a Serengeti-síkság a kör bezárul: a gnú csorda újra felkerekedik (ekkor a tehenek 90% már vemhes) és visszatérnek Tanzánia nyílt, füves szavannáira.


Az utazási időpont kiválasztásánál figyelembe kell venni az állatok vándorlását. Érdeklődjük nálunk, hogy a mikor hova a legideálisabb utazni, hogy a legtöbb élménnyel gazdagodjon.

Tartson velünk 2021-ben a csoportos utunkon. Részletek ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése