2020. június 18., csütörtök

Zanzibár, a fűszerek szigete

Tanzánia csodálatos szigete sok mindenkit megihletett korallzátonyokkal szegélyezett homokos tengerpartjának és egyedülálló élővilágának köszönhetően, viszont a pihentető üdülésen kívül izgalmas szafari túrákban is részünk lehet.



Zanzibár a maga 2642 km2-es területével az Indiai-óceánon helyezkedik el, nem messze Kelet-Afrika partjaitól. Szinte alig hatott rá a modernizáció, ezért a legtöbben a mindennapi körforgásból való kiszakadás miatt látogatnak el ide, és pihennek meg az érintetlen természetben.


Az itt lakók döntő többségében iszlám vallásúak, és igencsak fontosak nekik az ehhez fűződő hagyományok, értékek, ezért a mecsetekbe nők nem is léphetnek be.

Legrégebbi városa Stone Town, mely egyben a kulturális központja is Zanzibárnak. Szűk, kacskaringós sikátorok, mecsetek, nyüzsgő bazárok jellemzik, melynek hangulata mindenkit magával ragad- nem hiába nyilvánították a Világörökség részévé is. Felújított, modernizált épületeket egyáltalán nem látni, mivel a helyiek igencsak ügyeltek arra, hogy a város megőrizze eredeti jellegét, stílusát. Amennyiben itt járunk, a piacot semmiképp se hagyjuk ki, ahol gyakran tartanak árveréseket az idelátogató árusok. Szinte mindennel találkozni itt: halak, húsok széles választékával, kézműves ajándéktárgyakkal, ékszerekkel, no meg persze megannyi illatos fűszerrel!


 Fűszerek és az óriás teknősök szigete

Zanzibárt a fűszerek szigetének is nevezik, hisz’ bevételének nagy részét a turizmus mellett a fűszer kereskedelem adja. Kiváló agrárterület a talaj, és éghajlati viszonyainak köszönhetően: az itteni bors, szerecsendió, fahéj, valamint a szegfűszeg a fő exportcikkük, melyek a világ minden tájára eljutnak. A levegőben lépten-nyomon érezni ezek csábító illataromáját, így nehéz megállni, hogy a körülöttünk lévő ezernyi fűszerkereskedők egyikétől ne vásároljunk magunknak belőlük.


A fűszereken kívül a sziget jellegzetességei még az itt élő óriás teknősök, melyeket a XIX. században telepítettek ide a Seychelles- szigetekről. Ezek a békés állatok akár a 250 kg-ot is elérhetik, és leginkább fűféléket, zuzmókat, leveleket fogyasztanak, így idejük nagy részét a szárazföldön töltik- tehát nem elképzelhetetlen, hogy összefutunk pár példánnyal a híres Prison Island-en (Börtön-szigeten) tett utazásunk során.

Zanzibári ajánlataink itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése