2020. június 18., csütörtök

MASZÁJOK – a legismertebb kenyai törzs

A maszájok a legismertebb kenyai törzs, de Tanzániában is jelen vannak a Ngorongoro Kráternél több, mint 150 éve, mint a terület fő rezidensei. Közösségük 16 szekcióba tömörül. 160.000 km²-en 1 millió maszáj ember él, döntő többségük Kenyában. Ez a törzs egyike Kelet-Afrika legjellegzetesebb nomád állattenyésztő törzseinek.


Fő foglalkozásuk a marhatenyésztés, de kecskéik és juhaik is vannak. A maszájok büszke harcos nép, mely nemcsak a legelőket védi, hanem korábban rablóhadjáratokat is vezettek a szomszédos törzsek ellen. Úgy hiszik, hogy Ngai isten adta a maszájoknak a marhákat, ezért jogukban áll azokat más törzsektől elrabolni. A maszájok fő tápláléka a hús, tej és marhavér.
Társadalmuk korcsoportokra tagolódik. A fiúgyermekek 12-14 éves korukig szüleik kunyhójában élnek, az állatok őrzésével és fejésével foglalkoznak. Ezt követően az idősek megtanítják nekik a vadásztechnikákat, a hadtudományokat és rítusokat. 15 éves korukban ifjú harcossá (Moroni) válnak.


A harcosok külön falvakban élnek, katonai fegyelemben. Legfontosabb fegyvereik a hosszú szúrólándzsa, a bivalybőrpajzs, melyre a korcsoport és a klán megkülönböztető jegyei vannak felrajzolva, egy hosszú kard és egy buzogány.
A maszáj öregek feleségeikkel és marháikkal 8-15 kunyhóból álló közösségekben élnek, melyet körbekerítenek tüskékkel, hogy megvédjék a törzset és állataikat az oroszlántámadásoktól. Kifúrják füleiket, nagy rézkarikákat aggatnak rájuk, hajukat nőni hagyják. Ettől kezdve növényi eredetű táplálékot is fogyaszthatnak. Ők a fő termelők, legeltetéssel és az állatok fejésével, kisebb mértékben vadászattal és termesztéssel foglalkoznak. Az öregek fontos szerepet játszanak a közösségben.


A maszáj nők és lányok feladatai közé tartozik a kunyhóépítés, tehénfejés és vízhordás, akármilyen távolságból. Ők készítik az agyagedényeket, ételt adnak a férfiaknak és a gyerekeknek, takarítanak és ők dolgozzák fel a ruháknak szánt bőröket. A nő születésétől fogva az apja családjának tagjaként él, és nem lehet saját földje vagy marhája. A közösségben alacsonyabbrendűnek számítanak, mindig az apjuk vagy a később a férjük által említik őket. Ha egy nőnek nem születik fiú gyermeke, öreg korára koldulásra kényszerítik, nem birtokolhat semmit, és senki nem lesz, aki törődne vele. Amikor a lányok egy szertartáson átesve felnőtt nővé válnak, férjhez adják őket. Ettől fogva viselhetik fülükben, nyakukban, karjaikon és lábaikon a fémspirálokat.


Manapság a maszáj törzsek helyzete és jövője bizonytalan, ezért jövedelmüket kiegészítik maszkok és szőttesek árulásával.

Utazása összeállításához Magyarországon a legnagyobb afrika specialista utazási iroda segítséget nyújt. Személyes tapasztalataikkal, fényképek és videó segítségével a legjobb személyre szabott programot állítják össze az Ön részére!

Kenyai szafari programjainkat itt találja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése