2020. június 18., csütörtök

USA NEMZETI PARKOK, TERMÉSZETI CSODÁK

Ha felkeressük az Amerikai Egyesült Államokat nemcsak felhőkarcolókat, zajos nagyvárosokat és villódzó fényeket láthatunk. Ma már 58 nemzeti parkot tartanak nyilván az USA-ban. Vadságukkal, érintetlenségükkel és szépségükkel mindenkit lenyűgöznek. Összegyűjtöttük az Egyesült Államok legszebb természeti tájait, járja be velünk együtt az alábbi nemzeti parkokat.

Bryce Kanyon Nemzeti Park


Az Utah állam déli részén található Bryce Kanyon híres különleges geológiai képződményeiről. A magasan fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a jég és az esővíz okozta erózió hatalmas, patkó alakú amfiteátrumokat és színes, lángvörös oszlopokat (hoodoos) faragott ki. A látótávolság tiszta időben akár 160 km is lehet.
A csillagászok körében is igen kedvelt a fennsík. A Bryce Kanyon a városoktól távol helyezkedik el, és magas fekvése miatt kicsi az égbolt fényszennyezettsége és a légkör zavaró hatása, így míg a városok éjszakai égboltján csak mintegy 2500 csillagot figyelhetünk meg, addig a parkban Hold- és felhőmentes napokon szabad szemmel 7500-nál is több csillag látható.

Grand Canyon Nemzeti Park


A vörös legkülönfélébb árnyalataiban játszó Grand Canyon Amerika, és egyben a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A világ szurdoka mintegy 446 km hosszan Arizonában húzódik. Körülbelül 6-29 km széles, és több mint 1500 m mély. A természeti csodát a Colorado folyó több mint 6 millió év alatt hozta létre. Nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik.
A kanyonhoz vezető út semmit nem árul el abból, hogy mi vár ránk az utazás végén. Az autóban ülve ritkán pillanthatjuk meg magát a kanyont. Gyakorlatilag csak akkor tárul elénk a döbbenetes mélység miután leparkoltuk az autót, és gyalogosan megközelítjük a kilátópontot. A látványt élvezhetjük a levegőből is, de nem csak repülőgépről! A Skywalk elnevezésű üvegpadlós kilátóban úgy érezhetjük, mintha a levegőben állnánk.

Zion Nemzeti Park


Utah állam legrégebbi és legnépszerűbb nemzeti parkja, melynek szívében a Zion Canyon terül el. Az ősi eredetű kifejezés „Zion” jelentése „a béke és a menedék helye”. A 24 kilométer hosszú szurdokot a vörös navaho homokkőből a Virgin folyó vájta ki. A dús növényzettel és vízesésekkel, vízfolyásokkal tarkított gyönyörű kanyon helyenként 800 méter mély. Szemben a legtöbb amerikai kanyonnal a Zionnak nem a pereme, hanem az alja a legkönnyebben megközelíthető.

Megkövült Erdő Nemzeti Park


A Megkövült Erdő Nemzeti Park az amerikai Arizona állam északkeleti részén fekszik. Itt található a világ legnagyobb mennyiségű és legszínesebb megkövesedett faállománya. Több mint 200 millió évvel ezelőtt virágzó fák és növényzet borította a területet. De a vulkáni láva elpusztította az erdőt, és ami megmaradt, az beágyazódott a vulkáni hamut és vizet tartalmazó üledékbe.  A hamu és az iszap kémiai anyagokat szabadított fel a bomlás során. Ezek az anyagok kapcsolatba lépve a fával kvarckristályokká formálták azokat. A vízben lévő ásványi anyagok, mint a vas vagy a mangán a kvarccal érintkezve hozták létre a fák sokszínűségét. Az erózió pedig több millió évvel később láthatóvá tette a megkövült fatörzseket.
De nemcsak fa található a Megkövült Erdőben, hanem 13.000 éves emberi történelem bizonyítéka is. Többek közt a Puerco Pueblo, egy közel 800 éves, 100 szobás lakóhely, történelem előtti fazekas kövületek kiterjedt kollekciója és még a történelmi 66-os út egy védett szakasza is.

Antilop Kanyon


A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. 1997 óta látogatható, amikor a navahók létrehozták a Navahó Törzsi Parkot. Csak engedéllyel lehet felkeresni a kanyont.
Az Antilop-kanyont a Navahó Homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek, illetve egyéb felszínalakító tényezők okoztak. Két részből áll, a Felső Antilop-kanyonból (navahó nyelven: Tse bighanilini: „a hely ahol a víz sziklákon keresztül fut”) és az Alsó Antilop-kanyonból (navahó neve: Hasdeztwazi: „spirális sziklaívek”)
A Felső Antilop-kanyon a látogatottabb, mert bejárata és teljes járata a “földszinten” van, és nem kell hozzá mászni, másrészt a fényoszlop-képződés sokkal gyakoribb itt, mint az Alsó Antilop-kanyonban.
A fényoszlopok a kanyonok különleges jelensége, leggyakrabban a nyári hónapokban jelennek meg, amikor a nap magasan áll.
A felső kanyontól néhány kilométerre található Alsó Antilop-kanyonba vaslépcsők vezetnek, korábban csak kötéllel és létrákon lehetett bejutni.

 Mesa Verde Nemzeti Park


A Mesa Verde (spanyolul zöld asztal) Nemzeti Park az Egyesült Államok délnyugati részén, Colorado államban található. A nemzeti park bepillantást enged a 450-1300 között itt lakó anasazik, az ősi pueblo indiánok életébe. Az anasazi indiánok a kanyonok meredek falaiba épített sziklafalvai ma is állnak. A park területén közel 5000 régészeti lelőhely található, köztük 600 sziklába vájt lakóhely.  A leglátványosabb és legismertebb település a 2600 méteres magasságban álló Sziklapalota (Cliff Palace). A lelőhelyek az Egyesült Államok legjelentősebb és legjobban megőrzött helyei közé tartoznak. Mesa Verda az első olyan nemzeti park, amit az emberiség alkotta munka megóvására hozták létre 1906-ban. Az UNESCO 1978 óta sorolja a világörökségi helyszínek közé.

További ajánlatainkról ITT olvashat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése