2020. június 18., csütörtök

Kuala Lumpur, egy sokszínű város



Kuala Lumpur, Malájzia fővárosa modern, gazdag, de egyben egzotikus metropolisz. A futurisztikus üvegpalotákon, tágas, rendezett parkokon kívül bőven akad látnivaló is a városban.

A Petronas Ikertornyok



A 452 méter magas Petronas-torony Kuala Lumpurban, sok tekintetben túlnőtt az építészet és a mérnöktudomány határain. Miután elkészült, hamar Malajzia és a mérnöki zsenialitás jelképévé vált.
Az ikertorony 2003-ig a világ legmagasabb épülete volt.
Az épület tervezője Cesar Pelli amerikai építész, aki minden munkájában a legfejlettebb csúcstechnológiát ötvözi a helyi kultúra és hagyomány jelképeivel. A 88 emeletes ikertornyok mindegyikéhez egy-egy 44 emeletes melléképület kapcsolódik. A tornyok kerülete lentről felfelé egyre kisebb, így azt a benyomást keltik, hogy az elegáns épület egyenesen az égbe tör. Az eredeti terv szerint az épület alapja 12 ágú csillagot formázott volna, de ezt később 8 csúcsos csillagra módosították, mert ez jobban reprezentálja az Iszlám arculatot.

A két tornyot 172 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd, a Skybridge köti össze. Ez az 58 méter hosszú híd a turisták számára is látogatható. A két toronynak összesen 32 ezer ablaka van. Az ablakmosóknak egy egész hónapra szükségük van ahhoz, hogy egyszer végigmossák egy torony ablakait.
A monumentális alkotást 1998-ban fejezték be. A tornyok otthont adnak a Petrosains Természettudományi Múzeumnak, a Malajziai Filharmonikusok koncerttermének, egy képzőművészeti galériának, számtalan irodának, és több bevásárlóközpontnak (különösen impozáns a luxusüzleteiről ismert Suria KLCC bevásárlóközpont).

Sri Mahamariamman templom: egy hindu templom, mégpedig az egyik legrégebbi és leggazdagabb hindu templom Kuala Lumpurban. A templom. 1873-ban eredetileg a Pillai család magánszentélyének épült (a vasútállomás környékén). Az 1920-as éveke végétől nyitotta meg a család a nagyközönség előtt az épületet. A legrégebbi még működő hindu templom egész Malajziában. Az eredeti épület 1885-ben lett átköltöztetve a mostani helyére. Az impozáns kapuzat 1972-ben készült el, aminek a neve gopuram (torony), ez az épület legmagasabb része


Királyi Palota, vagy Istana Negara a maláj uralkodópár hivatalos rezidenciája. Az 1928-ban építette egy kínai milliomos, majd később átépítették őfelsége számára. A palota a nyilvánosság előtt zárva van. Fő látványossága a főbejárat, ahol délben az őrségváltás tekinthető meg.


A Negara Mecset (Nemzeti Mecset) egy gyönyörű park közepén található, és a modern iszlám építészet egyik legszebb példája. A épület kialakítását a Mekkában található Nagy Mecset ihlette. A kék színű főkupola Malajzia 13 tartományát és az iszlám 5 alappillérét szimbolizálja. A 73 méter magas minaret alakja egy összecsukott esernyőre emlékeztet.


A Masjid Jamek az egyik legrégebbi és legjelentősebb mecset Kuala Lumpurban, két folyó találkozásánál helyezkedik el. 1909-ben épült, és egészen 1965-ig, a Nemzeti Mecset megnyitásáig ez volt a város legfontosabb mecsete. Az épület az ezeregyéjszaka hangulatát idézi a pálmafáival, a minaretjeivel és hagymatetős épületeivel.



Függetlenség tere (Merdeka Square): Kuala Lumpur történelmi központja, itt található a gyarmati időkből fennmaradt Royal Selangor Club, az óratornyáról és mór építészetéről híres Abdul Szamad szultán-épület és a világ egyik legmagasabb zászlórúdja.


További ajánlataink ITT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése