2020. június 18., csütörtök

Világ legyszebb vízesései: Viktória-vízesés

Az afrikai kontinens negyedik legnagyobb folyóján, a Zambézin, Zambia és Zimbabwe között  alakult ki a festői szépségű Viktória-vízesés, mely 1708 méter széles vízzuhatagával a világ legszélesebb vízesése. A látványos természeti képződmény a távolból is azonosítható, robaja messziről hallatszik, a magasba felcsapó pára pedig felhőt alkot felette. A vízesés közvetlen környékét Zambia és Zimbabwe is nemzeti parkká nyilvánította.



A vízesés helyi elnevezése “Mosi-oa-Tunya”, azaz mennydörgő gőzölgés vagy robajló füst. A világörökség részét képező Viktória-vízesés európai elnevezése David Livingstone felfedezőtől és misszionáriustól származik. Ő volt az első európai, aki megpillantotta a Zambézi folyó nagy vízesését 1855-ben, és az akkori brit királynő tiszteletére nevezte el Viktória-vízesésnek.
A vízesés keletkezése 150 millió évvel ezelőttre tehető. Eredetileg a folyó torkolatánál feküdt, de az idők folyamán napjainkig 150 kilométert mozdult el a torkolattal ellentétes irányba. Egymillió évente tehát egy kilométernyit távolodik eredeti helyétől, miközben folyamatosan formálja a bazaltfelszínt.
A vízesés nem teljesen összefüggő, öt nagyobb szakaszból áll: az Ördög vízesése, a Fő-zuhatag, a Lópatkó-zuhatag, a Szivárvány-zuhatag és a Keleti-zuhatag, melyeket kiemelkedő sziklák és szigetek választanak el egymástól.


Nem mindegy, hogy az év melyik szakában keressük fel ezt a természeti csodát. A legjobb februártól májusig, az esős évszak után ellátogatni a vízeséshez, mert ebben az időszakban zúdul le a legnagyobb víztömeg, ami nagy párát eredményez. Csúcsidőben, ami áprilisban köszönt be a Zambézi folyó áradásával a percenként lezúduló víz maximális mennyisége megközelíti az ötszázötvenezer köbmétert.
A száraz évszak végén (október-november) tapasztalható a legalacsonyabb vízszínt, ekkor a zambiai oldalon a folyó kiszárad, alig húszezer köbméternyi víz hullik percenként a szurdokba. Ilyenkor megtekinthetjük a száz méter magas kőfaragványokat, amiket a vízcseppek vájtak a sziklafalba. Száraz évszakban kereshető fel az extrém turisták körében népszerű „Ördög úszómedencéje”, ami egy természet alkotta medence, méghozzá a zuhatag tetején.


Jól kiépített sziklasétányokon lehet körbejárni a több részre szakadozó sziklaíveket, melyekről a hatalmas víztömeg lezúdul. Bérelt kisrepülővel madártávlatból is megcsodálható a zuhatag. A repülős programok közül a legnépszerűbb a „Flight of Angels” (12-15 perces repülés a vízesés felett). Lélegzetelállító élmény, mely közben nagyszerű kilátás nyílik a Viktória-vízesésre, a szorosokra és a Zambézi folyóra. A repülőút kiváló fényképezési lehetőséget nyújt különleges szemszögből.


Esti kikapcsolódásként ajánlott felkeresni a díjnyertes Boma Éttermet, mely részben szabad ég alatt fekszik az őshonos Gusu erdőben. Egyedülálló élményt biztosít hagyományos zimbabwei fogásaival (halételek, különböző vadételek, „potjiekos” – a vadászok raguja), szokásaival, valamint a Ndebele táncosok energetikus énekeivel és táncaival.
A Viktória-vízesésnél tett kirándulást érdemes pár napos szafari programmal kiegészíteni. Viktoria Fallsból könnyen el lehet jutni a Chobe Nemzeti Parkba (Afrika egyik legsűrűbb vadon élő állatállományának otthont adó park Botswana északi részén), vagy a Hwange Nemzeti Parkba (Zimbabwe legnagyobb nemzeti parkja).
Programlehetőségeket itt találhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése